Kraljeva razstava vrtov Chelsea Flower Show

Projekt

The Soft Machine (Mehki stroj)

Opis projekta

The Soft Machine je Tomaž Bavdež oblikoval za razstavo vrtov Chelsea Flower Show 2012 v Londonu. Razstavni vrt je v kategoriji Fresh Gardens (sveži vrtovi) dobil pokal za najbolj kreativen vrt in osvojil Silver-Gilt (pozlačeno) medaljo. Sponzor in razstavljalec vrta je bilo blejsko podjetje Humko d.o.o.

Vrt je bil zasnovan za opravljanje storitev ekosistema, ki procesira in reciklira gospodinjske odpadke, vse v okolju visoke estetske vrednosti. Navdih za poimenovanje je prišel iz novele Williama Burroughsa, kjer je »mehki stroj« sinonim za človeško telo. Prav človek in njegova telesna aktivnost igrata pomembno vlogo v procesu recikliranja. Z vadbo na inovativnem kolesu se črpa siva odpadna voda na vrh zelene stene oziroma filtrirne enote. Tako se energija, običajno nekoristno zavržena, v tem primeru koristno uporabi – sledimo filozofiji: nič se ne zavrže, vse se transformira in zaokroži naprej.

Pri zasaditvi prevladujejo močvirske rastline, saj tudi tla služijo kot dodaten vodni filter. Dvignjene kovinske platforme s pomočjo vodne iluzije dajejo vtis, da lebdijo v zraku. Ti inovativni elementi so na vrhu posajeni z mesojedimi rastlinami visokih barij in predelujejo meteorno vodo.

The Soft machine je zelena arhitektura, oblikovana krajina in ekosistem storitev, zasnovan z najvišjo estetsko vrednostjo in umetniškim izražanjem. Nikoli prej viden koncept krajine nudi možnosti za vrtnarjenje, telesno vadbo, meditacijo, povečevanje biološke pestrosti in recikliranja gospodinjskih odpadkov. Vsi našteti elementi in značilnosti so med seboj povezani, soodvisni in prepleteni v eno dovršeno enoto – The Soft Machine.