Ureditev vrtov za najmlajše

Bivališča z otroki so polna življenja, kjer vlada neka druga energija, tudi če smo samo z vnuki na obisku. Nasprotno velja, da so hiše brez otrok nekoliko prazne, brez prave barve in dinamike. V vrtovih velja podobno, otroci prinesejo smeh, jok, gibanje, vso pestro paleto dinamike življenja. Res je, da zagrizenim vrtoljubcem lahko odnesejo kakšno cvetno glavo preveč, vendar je v splošni sliki to vredno. Otroci v vrt prinesejo življenje, v njem pa se lahko naučijo osnov življenja, narave in sveta. Obojestranska pomembnost je več kot očitna.

Priznam, na začetku svoje kariere v Angliji sem velikokrat pri prvem obisku nove stranke držal pesti, da bodoči naročniki nimajo dveh stvari: majhnih otrok ali domačih živali. Oboje seveda z nekaterimi bistvenimi razlikami, vendar sili narave, kateri se ne ozirata prav veliko na okolico in v svoji igri in v polnem uživanju življenja „divjajo“ po zelenih površinah in spremljajočih elementih. V primeru vrta z manjšimi otroki so meni tako ljube rastline in voda, šli takoj v drugi plan, največkrat pa kar ven iz plana. Namesto zelene angleške travice pa smo nemalokrat bili prisiljeni uporabiti še bolj zeleno umetno travo. Vendar spoznanje, da niso otroci za nas na svetu, ampak smo mi za njih, spremeni perspektivo in poda nov smisel oblikovanju vrtov.

Oportunistični oblikovalec vrtov bi si mislil, otrokom je treba vrt približati, jih navdušiti za vrtove, da si v prihodnosti zagotovimo nove stranke. Malo manj oportunistični pa bi si mislil, otrokom je treba vrt približati, da se iz prve roke naučijo nekaj o naravi, nekaj o sebi in svojih koreninah, o naravnih procesih, ki so vse bolj škodljivo zabrisani v tem sodobnem življenju. Pomembnost vrtov je neprecenljiva in sega daleč širše od prostora za rekreacijo in igro. Vrtovi pomagajo otrokom se povezati z naravo in naravnim okoljem. Vrtvi lahko pokažejo otrokom izvor njihove hrane in njeno pridelavo. Naučijo se skrbi za rastline in so seznajeni z varovanjem okolja ter zgradijo spoštljiv odnos do njega. Psihofizično stanje se znatno izboljša ob stalnem prebivanju časa v vrtovih. V vrtovih se otroci navadijo delati, pridobivajo nove spretnosti in dodajo kamenček pri grajenju samozavesti. In navsezadnje, v vrtovih se otroci lahko zabavajo kot le malo kje.

Pri oblikovanju vrtov v katerem so otroci moramo upoštevati, da so to multifunkcionalni vrtovi, ne samo namenjeni njim kot v vrtcih in posebej namenjenih igralnih prostorih na javnih površinah. V tujini takšne vrtove poimenujejo družinski vrtovi, namenjeni tako mlajšim kot starejšim uporabnikom. Vendar je prav, da se prilagajamo najmlajšim in obogatimo njihovo življenje kar se da v največji meri.

 

Prostor

V prvi vrsti otroci obožujejo odprt prostor. Tega izkoristijo za igro z žogo, tek in spontano gibanje. V odprtem prostoru se tudi počutijo varne, še posebej če so starši v vidni daljavi. Površina s trato je najpogostješa izbira. V primeru, da imamo senčno lego in preveliko obremenitev, se za nekaj let lahko poslužimo trate iz umetnih materialov. Ob pomislekih glede ekologije v tem primeru, kaj pa je bolj naravnega kot spontana igra otrok tudi, če na umetni trati? Tudi večja parkirišča in dovozi so lahko priložnostno igrišče za igre z žogo.

Raziskovanje

Otroci so radovedni in vseskozi raziskujejo svet okoli sebe. So pravi mali pustolovci z veliko domišljijo, sposobni si predstavljati veliko pustolovščino na nekaj 10 m2 zanimivo urejenega prostora. Oblikujmo zavite potke med nasadi grmičevja in drevja, ob katerih so drevesna debla za počitek in kotički za skrivanje. Otroci tudi obožujejo krožne poti po katerih se lovijo ali vadijo vožnjo s kolesom. Velika drevesna korenina v bazenu mivke zna biti oblikovno zanimiv element, za otroke pa neprecenljiva igralna površina, za oblikovanje peščenih gradov in preizkušanje plezalnih sposobnosti po korenini.

Igrala

Klasična igrala postavljena v vrtu kot so gugalnice in tobogani so stalnica preprostega vrta za otroke. Nič narobe, vendar so ti elementi prisotni povsod, v vrtcih in javnih igralnih površinah. Doma poizkusimo malo bolj inovativno in zanimivo za otroke. Kot je moderno dananes naredimo neko zgodbo, neko potovanje. Ustvarimo vijugato potko katera pripelje do prosto visečih vrvi, nekakšnih gugalnic, preko katerih se potem povzpnemo po pobočju navzgor do čarobne hiške, ki stoji na vrhu umetnega hriba med drevesi s senco. Ta čarobna hiška ima prostore za skrivanje in igro z igračami, npr. otroško kuhinjo. Iz te hiške se lahko navzdol spustimo po elegantnem toboganu v morje mivke, kjer lahko delamo potičke ali rišemo s palico. Variacij je nešteto, ustvarjena pustolovščina lahko izgleda estetsko tudi za odrasli svet. Za malo starejše pa je plezalna stena do neosvojljive trdnjave/čarobne hiške vsakodnevna motorična in senozrična pustolovščina. In navsezadnje, vedno sem imel probleme s trampolini premera okoli 3 metre, stoječih v najbolj vidnem delu vrta kot ogromen tujek v mojem očesu. Dandanes so vglobljeni trampolini lahko zanimiv element črne okrogle ploskve v prostoru, simbol vode, lahko pa tudi črne luknje, če vas navdušuje fizika in predvsem velika zabava za vse generacije.

 

Izobraževanje, čutenje

Gojimo zelenjavo in cvetlice ter v to vključujmo otroke. Naj skrbijo za svoj paradižnik, naj pripravijo gredo, jo posadijo, zalivajo, opazujejo kako raste, kako ga oprašujejo žuželke, kako različno vreme vpliva na živo bitje. Naučili se bodo cikla življenja, procesa,  odgovornosti in naučili kako resnično nastane hrana, katera se ne pojavi kar sama od sebe v supermarketu. Predvsem pa se bodo naučili potrpežljivosti, katere manjka obilo v današnjem instant svetu. Vzgajanje karšnegakoli živega bitja v mladosti in s tem povezane odgovornosti je začetna priprava za najbolj pomembne stvari kasneje v življenju.

Kreativa

V vrtu se otroci lahko učijo ustvarjalnosti. Imate problem kako urediti pusto potko v vrtu? Na betonsko podlago lahko ob prostem času skupaj z otroki lepite drobljene odpadne barvne ploščice in ustvarjate unikatne mozaike, ki bodo botrovale času in spominjale na skupne trenutke še več desetleij. V hipu se otroci lahko naučijo osnov likovnega izražanja, kar jim bo ostalo za večno. Imate pust zid na terasi ali vrtni lopi? Velika tabla za risanje s kredo bo  spodbudila tako likovno kot pisno izražanje.

Narava

Približajmo naravo otrokom. Ustvarimo naravne mlake, travnike in zasaditve. Poustvarjeni ekosistemi bodo privabili širok spekter živalskega sveta. Neprecenljiva izkušnja opazovanja žuželk, ptic, malih sesalcev in združb rastlin bo obogatila miselne procese naših malčkov nekajkrat bolj kvalitetno kot umeten svet na elektronskih napravah. Izkusili bodo resničen svet.

Varnost

Otroci so ranljivi in pri oblikovanju vrtov moramo biti na to zelo pozorni. Izogibajmo se ostrim robovom na vseh elementih, drsečim površinam, nezaščitenim višinskim razlikam in odprtim vodnim površinam. Imel sem že stranke, ki so se odpovedale plavalnim bazenom samo zaradi varnosti otrok. Enostavno so hotele biti brez skrbi in prav je tako. Vendar ne prikrajšajmo otrokom izkušnje vrtov in narave zaradi tega. Začasno zaščitimo nevarne elemente in izničimo nevarnosti. Ne odpovejmo se recimo naravnemu ribniku, mlaki, ga pa zaščitimo z nizko ograjo in mrežo skozi katero še vedno lahko prehajajo dvoživke in mali sesalci.

 

Dobro premislimo pa tudi čas, ko bodo otroci odrasli. Igrala in podobno bodo še prekmalu odslužila svojemu namenu. Pomebno je, da ob snovanju vrta te predele oblikovno vključimo v vrt. Tako je lahko kasneje nekdanje otroško igrišče, bodoča mešana zasaditev grmovnic in trajnic ali peščeni vrt s kavno mizico. Čarobna hišica na vrhu umetnega hriba pa bodoča ploščad za sončenje. Vrt je lahko eden najpomebnejših kamenčkov v mozaiku pridobivanja izkušenj življenja naših najmlajših. Ob omogočanju tega pa se naučimo še preostalo kar potrebujemo tudi vsi ostali.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.